علم و محیط زیست


گردشگری و آسیب‌های محیط زیست

بیژن روحانی: گردشگری گرچه از نظر اقتصادی و فرهنگی نتایج بسیار قابل توجهی را برای کشورها به همراه دارد، اما ورود گردشگران بدون رعایت اصول حفاظتی می‌تواند عواقب زیان‌باری را برای عرصه‌ها و چشم‌اندازهای طبیعی به بار بیاورد. حجم انبوه مسافران داخلی در تعطیلات نوروزی حکایت از رونق گردشگری داشت اما فعالان محیط زیست می‌گویند تعداد زیاد گردشگران در برخی مناطق از جمله غار کتله خور و همچنین منطقه نمک آبرود آسیب‌هایی برجای گذاشته است.



آلودگی دریای خزر و حفاظت از تالاب انزلی

بیژن روحانی: میزان آلودگی‌های دریای خزر به حدی رسیده که یکی از کارشناسان محیط زیست شنا کردن در این دریا را خطرناک توصیف کرده است. پساب‌های خانگی، کشاورزی و صنعتی و همچنین استخراج نفت از مهمترین منابع آلوده کننده خزر هستند. همچنین سازمان حفاظت محیط زیست ایران از مخالفت قطعی خود با احداث یک ورزشگاه در حاشیه تالاب انزلی خبر داده است.



نگاهی به کاربرد سلول‌های ساقه‌ای در درمان برخی بیماری‌ها
بند نافتان را پس انداز کنید

همایون خیری: اين روزها که حرف از درمان بيماری‌های مختلف با استفاده از سلول‌های ساقه‌ای (stem cells) زياد شده، بانک سلول ساقه‌ای هم به راه افتاده. معروف‌ترين حسابی که در اين بانک‌ها باز می‌شود حساب بند ناف است. والدين به محض تولد کودک‌شان بند ناف او را در ازای حق و حقوق بانکداری به بانک سلولی می‌دهند تا اگر روزگاری همان کودک در هر سنی نياز به درمان سلولی پيدا کرد از سلول‌های بند ناف او استفاده کنند.



چه کسی قانونگزار است؟
اهدای سلول جنسی در کشورهای اسلامی و ایران

همایون خیری: مهمترین موضوعی که در نامه محققان ایرانی در در نشریه‌ی «انجمن اروپایی باروری انسانی و جنین شناسی» به آن اشاره شده این است که علیرغم زمینه سازی فتوای رهبر ایران برای تصویب قانون اهدای سلول لقاح یافته، مبانی حقوقی اهدا به همان سرعت مهیا نشده‌اند و هنوز مشکلات حقوقی بسیاری در پیش روی متقاضیان و حقوقدانان ایرانی است. به تصریح نویسندگان نامه همین عدم وجود اصول قانونی باعث شده تا قانون اهدای سلول لقاح یافته نیز به طور عملی مسکوت بماند.



در ریه‌های حکومت، در ریه‌های مردم

همایون خیری: محيط زيست شهری يعنی بشود در خيابان دوچرخه سواری کرد و دود و دم را کاهش داد و اين دقيقأ کاری‌ست که از عهده‌ی شهروندان برنمی‌آيد چون دولت مسئول خيابان و هر چه در آن می‌گذرد است. نه جایي برای راندن دوچرخه هست و نه اجازه‌ی دوچرخه راندن برای نيمی از مردم که همان زنان باشند. محيط زيست يعني وقتی هوا گرم است بشود لباس مناسب گرما پوشيد و در عوض در مصرف آب و برق برای شستشوی مداوم لباس‌های عرق کرده از زور گرما کم کرد. و باز دقيقأ اين همان کاری‌ست که انجامش از عهده‌ی شهروندان برنمی‌آيد چون پليس تعيين کننده‌ی فصل‌ها و لباس مردم است.