گزارش


شیرین عبادی: تا زمان آزادی نسرین ستوده تحصن می‌کنیم

مریم حسین‌خواه: شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل می‌گوید که تحصن نامحدود فعالان جنبش زنان ایران برای آزادی نسرین ستوده، وکیل زندانی از فردا، دوشنبه ۲۸ آذر در برابر دفتر سازمان ملل در ژنو آغاز خواهد شد. شیرین عبادی در گفت‌وگو با رادیو زمانه دلیل این تحصن را وخامت حال نسرین ستوده عنوان کرد و گفت: «خواسته ما آزادی نسرین به قید وثیقه و دادرسی عادلانه در مورد او است.».



دیده‌بان زنان: یکشنبه ۱۴ آذر- یکشنبه ۲۱ آذر
دولت به دنبال خانه‌نشین کردن زنان، زنان در پی کرسی‌های پارلمان

مریم حسین‌خواه: در حالی که صدور احکام حبس و بازداشت فعالان زن همچنان ادامه دارد، زنان ایرانی در سطح بین‌المللی برنده جوایز نهادهای حقوق بشری می‌شوند و در داخل ایران با وجود همه محدودیت‌ها مقام‌های اجرایی بیشتری را از آن خود می‌کنند و حتی زنان اصولگرا نیز در پی اختصاص سهمیه بیشتری به زنان در انتخابات آینده مجلس هستند. از سوی دیگر با وجود اینکه اشتغال زنان با ابلاغ طرح‌هایی همچون «دورکاری» درمعرض خطر جدی قرار دارد، برخی مقامات دولتی اشتغال زنان را سبب اعمال خشونت بر آنان می‌دانند و با وجود اعلام آمارهایی مبنی بر ارتباط تحصیلات مادران با مرگ و میر کودکان، ترویج ازدواج دختران دبیرستانی هنوز ادامه دارد.



دیده‌بان زنان: یک‌شنبه ۸ آذر- یکشنبه ۱۴ آذر
حکم زندان برای فعالان زن، ابتلا به ایدز برای زنان سیستانی

مریم حسین‌خواه:در هفته گذشته دو زن فعال حقوق بشر به ۱۰ سال حبس محکوم شدند و معاون وزیر کشور از درخواست محمود احمدی‌نژاد مبنی بر اعمال سخت‌گیری‌های بیشتر در زمینه حجاب خبر داد. از سوی دیگر مقامات وزارت بهداشت نسبت به بالا رفتن آمار ایدز در بین زنان هشدار دادند و گفتند که در برخی مناطق همچون استان سیستان و بلوچستان بیش از ۹۰ درصد زنان از طریق رابطه جنسی با شوهرانشان مبتلا به ایدز می‌شوند.



دیده‌بان زنان:شنبه ۳۰ آبان- یک‌شنبه ۸ آذر
از تهدید دختران دانشجو تا تغییرات اسلامی رشته مطالعات زنان

مریم حسین‌خواه:اعتراض به وضعیت حجاب زنان درهفته گذشته نیز از مباحث دائمی در حوزه زنان بود و مقامات مسئول اعلام کردند که باید از دوران مهدکودک به این مسئله توجه شود. از سوی دیگر رشته مطالعات زنان در دانشگاه‌ها در معرض تغییرات گسترده بر اساس اصول اسلامی قرار دارد و حوزه علمیه قم از راه اندازی این رشته در حوزه خبر داده‌ است.فشار بر فعالان زن نیز همچنان ادامه دارد و با وجود آزادی دو تن از زنان زندانی، یک زن دیگر در هفته گذشته بازداشت شد و دادگاه یک خبرنگار زن را به حبس محکوم کرد



به مناسبت بیست و پنجم نوامبر، روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان
قتل‌های ناموسی در هلند

فروغ.ن.تمیمی: باورکردنی نیست که پدر و مادری دخترنوزده‌ساله‌ی خود را تنها به این دلیل که عاشق شده و می‌خواهد با مرد مورد علاقه‌اش ازدواج کند، به بهانه‌ی رفتن به تعطیلات، به هندوستان زادگاه خود برگردانند، او را بکشند، جسدش را بسوزانند و بعد هم با سربلندی اعلام کنند که با کشتن او لکه‌ی ننگی را از دامن خود پاک کرده‌اند. این دخترجوان «آمیرات» نام داشت و در بلژیک زندگی می‌کرد. او در تابستان گذشته به دست پدر و مادرش کشته شد.



بلاگر کوبایی، قهرمان آزادی بیان

فروغ.ن.تمیمی: وبلاگ سانچز در واقع دفترچه‌ی خاطراتش است. در آغاز او سعی می‌کرد که مشکلات زندگی روزمره در هاوانا را شرح دهد تا هم خودش و هم دیگران را تسلی دهد. مثلاً درباره‌ی قیمت سرسام‌آور مواد غذایی، مایحتاج زندگی و هم تلفن موبایل می‌نویسد که در کوبا خیلی گران است. سانچز در وبلاگش تجربه‌ی زندگی روزمره‌اش را به عنوان یک شهروند در کنار اظهارات تبلیغی مقامات دولتی قرار می‌دهد.



دیده‌بان زنان:شنبه ۲۲ آبان- شنبه ۳۰آبان
بازداشت و حبس و اعدام برای زنان اوین

مریم حسین‌خواه: در هفته گذشته چهار زن وکیل بازداشت شدند و خواهر یک روزنامه نگار زندانی به جرم اطلاع‌رسانی درباره‌ی برادرش به حبس تعزیری محکوم شد. هم‌زمان با برگزاری دادگاه نسرین ستوده و لاله پور حسن، هنگامه شهیدی که به مرخصی آمده بود، مجددا به زندان فراخوانده شد و اعلام کرد در اعتراض به این مسئله دست به اعتصاب غذا خواهد زد. از سوی دیگر سایه اعدام و سنگسار همچنان بر سر زنان زندانی که به جرائم عادی محکوم شده‌اند سنگینی می‌کند.



اصلاح قوانین مدنی به نفع زنان، لازم اما ناکافی

مریم حسین‌خواه:پیشنهادات ارائه شده از سوی مرکز امور مشارکت زنان و بانوان برای اصلاح قوانین مدنی به نفع زنان، با وجود اینکه به برخی موارد اعتراضی فعالان حقوق زنان همچون طلاق، حضانت، ازدواج موقت نیز پرداخته‌ است، اما اصلاحات پیشنهاد شده در اکثر موارد پاسخگوی رفع نابرابری‌های موجود نیست و بیشتر به مثابه پانسمان سطحی زخمی است که عفونت کرده‌است.



دیده‌بان زنان:شنبه ۱۵ آبان- شنبه ۲۲ آبان
اصرار دولت بر ازدواج زودهنگام و تولید مثل بیشتر

مریم حسین‌خواه:دامه بازداشت فعالان زن و فشار بر زنان زندانی سیاسی، اعلام آماری از افزایش افسردگی در زنان و بالا بودن میزان مرگ و میر مادران اخباری هستند که در هفته گذشته در حوزه زنان منتشر شده‌است.در میان همه این خبرها، رئیس جمهور ایران و وزرای وی در فکر ازدواج دختران دانش آموز و از بین بردن کنترل جمعیت هستند و نگرانی خود را از وضعیت حجاب زنان و دوچرخه‌سواری آنها ابراز می‌کنند.



در پی اصلاحات جدید لایحه حمایت از خانواده
نارضایتی زنان و شورای نگهبان

مریم حسین‌خواه: لایحه موسوم به حمایت از خانواده در حالی برای رای گیری نهایی به مجلس ارسال شده‌ است که از سویی فعالان حقوق زنان تغییرات ایجاد شده در آن را کافی نمی‌دانند و از سوی دیگر نمایندگان عضو کمسیون قضایی مجلس نگران نپذیرفتن همین تغییرات محدود از سوی سایر نمایندگان و رد آن در شورای نگهبان هستند.



دیده‌بان زنان: شنبه ۸ آبان- جمعه ۱۴ آبان
تغییرات محدود به نفع زنان و فشارهای شدید علیه زنان

مریم حسین‌خواه: بازداشت فعالان مدنی و سیاسی مخالف دولت و از جمله زنان فعال همچنان ادامه دارد و در هفته گذشت خبر بازداشت دو زن نویسنده و روزنامه‌نگار در صدر خبرها بود. فشار بر زنان زندانی نیز کاهش نیافته و خبرهای رسیده از زندان اوین حاکی از قطع تلفن‌های بند نسوان و اعتصاب غذای مجدد نسرین ستوده‌است. آن سوی دیگر خبرهای حوزه زنان در هفته گذشته تهدیدهای نیرووهای تند اصولگرا بر علیه زنانی است که به ادعای آنها «بی‌حجاب و بدحجاب» هستند.



دیده‌بان زنان: شنبه ۳ آبان- جمعه ۷ آبان
زنان به زندان می‌روند، دولت به نهاد زنان سازمان ملل

مریم حسین‌خواه: درحالیکه صدور احکام حبس برای فعالان حقوق زنان در ایران ادامه دارد و سخت‌گیری‌ها درباره پوشش زنان و تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها در حال افزایش است، جمهوری اسلامی ایران خود را نامزد عضویت درشورای اجرای نهاد زنان سازمان ملل کرده که هدف اصلی آن تحقق برابری جنسیتی و رفع تبعیضات جنسیتی است.



«شیر زن»؛ مستندی درباره‌ی جنبش فمینیستی زنان ایران در شبکه‌ی دو هلند
جهاد ماتیک و جمع‌آوری امضا

فروغ.ن.تمیمی: مژگانی سیاه، چهره‌ای زیبا و لبانی که با ماتیک قرمز می‌شوند، اولین صحنه‌ی فیلم دیدنی خانم گری وینتر Gry Winter، مستندساز و ژورنالیست نروژی درباره‌ی جنبش زنان در ایران است.این فیلم به روشنی بر ویژگی‌های خاص مبارزه‌‌ی زنان در ایران تامل می‌کند و چندگونگی استراتژی‌های زنانه در ایران برای به دست آوردن آزادی فردی و حقوق برابر را نشان می‌دهد.



تجاوز به حکم قانون

مریم حسین‌خواه: تجاوز قانونی به زنان یکی از خشونت‌هایی است که در ایران به حکم قانون و از سوی شوهر رسمی و قانونی اعمال می‌شود و نه تنها مجازاتی برای فرد متجاوز در نظر گرفته نشده بلکه قربانی این خشونت در صورت تمرد مورد مجازات قرار می‌گیرد. برقراری رابطه جنسی اجباری و بدون رضایت نفر متقابل، تجاوز گفته می‌شود و فرقی نمی‌کند که اعمال‌کننده این اجبار، یک فرد غریبه باشد یا مردی که شوهر قانونی و شرعی آن زن است.



دیده‌بان زنان، شنبه ۲۴ مهر- شنبه ۱ آبان
خبرهای خوب و بد برای زنان در هفته‌ای که گذشت

مریم حسین‌خواه: هفته گذشته با وجود خبرهای بدی همچون صدور حکم یک سال حبس برای محبوبه خوانساری، ادامه بی‌خبری از وضعیت اعتصاب غذا نسرین ستوده و عدم تغییر مواد مربوط به ازدواج موقت در لایحه حمایت از خانواده، خبرهای نسبتا خوبی همچون آزادی دو تن از مادران عزادار و حذف ماده ۲۴ لایحه حمایت از خانواده نیز برای زنان و فعالان حقوق زنان داشت.



گپی با شما و محبوبه عباسقلی‏‌زاده، کنش‏‌گر جنبش زنان ایران، درباره استفاده از واژه خاله‌‌زنک
خاله‌زنک؛ آره یا نه؟!

کیارش پارسا عالی‌پور: بابا داریم اختلاط می‏‌کنیم، یه‏‌کم دل‌مون باز بشه. اینا که دیگه خاله‏زنک‌بازی نیست، حاجی! این حرف‏ها برای شما هم آشنا هستند؟ به‏‌نظر شما، چرا این‏قدر این واژه، یعنی «خاله‏‌زنک» رایج شده؟ ریشه در کجا دارد؟ اصلاً یک چیز دیگر: به محض این‏که واژه‏ی خاله‏زنک را می‏شنوید، چه تصویری در ذهن‏‏تان می‏آید؟ خاله‏‏‌زنک برای شما، بار جنسیتی دارد؟ آن را ضد زن می‏‌دانید یا فقط واژه‏ای که همین‏جوری جا افتاده است؟



در حاشیه‌ی گزارش مرکز سنجش نابرابری جنسیتی در سطح جهان
زنان هلند و برابری اجتماعی

فروغ.ن.تمیمی: با دیدن خانمی هلندی که به دلخواه خود لباس پوشیده و سوار بر دوچرخه‌اش به تندی رکاب می‌زند، در همه‌ی حوزه‌های اجتماعی حضور دارد و از هر نوع آزادی برخوردار است، بدون شک این تصور به وجود می‌آید که او و همتایانش اگر نه صددرصد، بلکه در بیشتر موارد با مردان کشورشان برابرند.این تصور اما با دیدن ترکیب کابینه‌ی جدید و دست راستی هلند نقش بر آب می‌شود. در دولت جدید به رهبری مارک روته، تنها سه وزیر زن حضور دارند.



دیده‌بان زنان، شنبه ۱۷ مهر- جمعه ۲۳ مهر
بازداشت و احضار هشت زن در هفته‌ای که گذشت

مریم حسین‌خواه: دستگیری مادرانی که پیگیر بازداشت فرزندانشان هستند، احضار و محاکمه مادران و خواهران و همسران زندانیان سیاسی به خاطر اطلاع‌رسانی درباره وضعیت بستگان‌شان،بی‌خبری از وکیلی که در اعتصاب غذا است و ممنوع الملاقات شدن فعال دانشجوی زندانی یک سوی خبرهایی است که در هفته گذشته در حوزه زنان منتشر شده‌ است.سوی دیگر خبرها هم گزارش‌هایی است از تدریس «اصول رعایت حیا» در دانشگاه‌ها و برکناری روسای دانشگاه به خاطر قانون حجاب و بالا رفتن آمار بیکاری زنان.



نقش‌هایی جدید برای کمدی درام «فتنه»
لطفا جوک نگویید

آسیه امینی: مادران عزادار با سازمان مجاهدین خلق ارتباط دارند و زهرا رهنورد هم به ایشان خط می‌داده است! این آخرین شاهکار خبری روز گذشته است که در برخی روزنامه‌های اصولگرایان منتشر شد. نویسنده‌ی خبر یا به عبارتی سازنده‌ی خبر، تلاش کرده است از حداکثر امکانات موجود برای زدن یک تیر به چندین هدف، استفاده کند. در این خبر بازداشت چهار زن از گروه مادران عزادار به ارتباط آنها با سازمان مجاهدین خلق نسبت داده شده است.



تحمل خشونت، پیشینه مشترک زنان محکوم به اعدام

مریم حسین‌خواه: از چرخه خشونتی که می‌چرخد و قربانی می‌گیرد زیاد شنیده‌ایم، داستان زنانی که زیر این چرخه خشونت له می‌شوند و آخرین ضربه این چرخه خشونت را پای چوبه دار تحمل می‌کنند، اما کمتر شنیده شده‌ است.صفحات حوادث روزنامه‌ها تیتر می‌زنند که «زن جنایتکار اعدام شد» و داستان مردانی را می‌نویسند که با میله آهنی و چاقو و سم کشته شده‌اند و جسد مثله شده‌شان در چهارگوشه شهر پیدا شده و نمی‌نویسند از چرخه خشونتی که بعد از کشته‌ شدن مرد هم ادامه دارد.